תיקון 190

insurance-concept-virtual-blue-screen-with-icons

תיקון 190

המונח תיקון 190 מאד מוכר אבל חשוב להבין שמדובר בתיקון מספר 190 בפקודת מס ההכנסה בישראל שנעשה בשנת 2012 ולא במכשיר ההשקעה עצמו, מכשיר ההשקעה לרוב הוא קופת גמל (אפשר גם קרן פנסיה, ביטוח מנהלים או IRA). לטובת האנלוגיה, תיקון 190 הוא הצינור וקופת הגמל היא כלי הקיבול. מדינת ישראל באמצעות תיקון 190 מעודדת חיסכון לקצבה בגיל פרישה על בסיס השקעה של כספים פנויים של המשקיעים ולטובת כך מוכנה לתת הטבות מס. יחד עם זאת ניתן באמצאות התיקון להפקיד כספים פנויים לניהולם בשוק ההון, כלומר ניהול השקעות של רכיב הנזילות לכל דבר ועניין. 

על המשקיעים לשקול במכלול השיקולים שלהם כי הכספים הללו יהיו ניתנים למשיכה רק בהגיעם לגיל 60, בין אם כמשיכת כל הסכום או חלקים ממנו ובין אם קבלתו כקצבה. לשם ההשוואה לשירות ניהול תיק השקעות נתייחס לאפשרות של משיכת הכספים כסכום חד פעמי.

מה חשוב שנדע

  • חסימה עד גיל 60
    הבסיס של תיקון 190 הוא עידודה של המדינה לחסכון הכספים הפנויים לגיל פרישה ולכן הכסף המנוהל במסגרת תיקון 190 לא יהיה נגיש אלא רק מגיל 60. משיכתו לפני הזמן מחייבת מס של 35% על כלל הסכום. ככל שהמשקיע רחוק מגיל 60 כך הסיכון של חוסר הנזילות עולה, קרי צורך שלא צפינו הדורש מאיתנו משאבים כספיים.
  • מס רווחי הון של 15% לעומת 25% בתיק השקעות, האמנם?
    נומינלי, ריאלי והאינפלציה שבניהם – מימוש ההשקעה במסגרת תיקון 190 חייב במס רווחי הון של 15% בלבד, שיעור המס הזה קרוי מס נומינאלי, הוא קבוע ולא מתחשב בשום משתנה אחר. הרווחתם, ברכות, 15% מס על הרווחים. מנגד, מימוש ההשקעה בתיק מנוהל מחייב את המשקיע במס רווחי הון של 25% על הרווח הריאלי, כלומר יש קיזוז של שיעור האינפלציה משיעור הרווח. אז מה עדיף? אין תשובה חד משמעית שהרי שאין לנו יכולת לחזות את שיעור האינלפציה הצפוי במשך ההשקעה.
  • קצבה מזערית לפני המשיכה
    קיבלתם החלטה על הפקדת כספים פנויים במסגרת תיקון 190 במטרה למשוך אותם בעתיד כסכום חד פעמי ולא כקצבה חודשית, ישנם שני סכומים שתדרשו להם במועד במשיכה:
  1. הוכחה שאתם מקבלים קצבה ממוצר פנסיוני בסכום של לפחות 4,850 ₪ (נכון ל 2023) כלומר תידרשו להציג שלושה תלושי קצבה אחרונים
  2. הסכום אותו תוכלו למשוך יהיה סכום שמעל לרובד מזערי של 37,224 ₪ לשנת הפקדה (נכון ל 2023). למשל רציתם למשוך 500,000 ₪ הרי שיהיו זמינים למשיכה 462,776 ₪ 
  • אפשרויות הורשה
    חלק ממכלול השיקולים, בטח בעת השקעה בגילאים מבוגרים יותר, נשען על האפשרות של הורשת הכספים לדור ההמשך. במסגרת ניהול ההשקעות דרך תיקון 190 עומדת האפשרות של הורשת הכספים למוטבים שיכולים ליהנות מהטבות מס 
  • דחיית מס
    כאמור קופת גמל במסגרת תיקון 190היא עדיין קופת גמל, כלומר במידה ונרצה לשנות את תמהיל ההשקעות של הקופה (המקבילה לתיק ההשקעות) הרי שנוכל לבצע שינוי מסלול השקעה למסלול הרצוי והדבר אינו מייצר אירוע מס, כך גם במידה ונרצה להעביר את הכספים המנוהלים בקופה מגוף מנהל אחד לגוף מנהל, הדבר לא ייחשב כאירוע מס. בניהול תיק השקעות, שינוי תמהיל השקעות או העברת כספים למנהל השקעות אחר, מחייבים ביצוע של מכירת ני"ע ותשלום מס רווחי הון.

שתף

תוכן נוסף בנושא..

השאירו פרטים
ונחזור אליכם בהקדם

חיפוש
ליווי פיננסי 360 מעלות

השאירו פרטים ונציגנו ישובו לעזור לכם בהקדם!

תכנון פיננסי ופנסיוני חכם